Gelen zamlar ile vatandaşlar geçim sıkıntısı yaşamaya başlarken yaşanan sorunlar apartman aidatı ve asansör gideri gibi ödemelere de yansıyor. Peki, asansör parasını kim öder, giriş kat öder mi?
Apartmanlarda ve sitelerde yaşanan en büyük anlaşmazlıkların başında ortak gider ödemeleri yer alıyor. Ortak alanlara ait giderler kat malikleri arasında sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Örneğin giriş katta oturan kişilerin asansör gideri ödemesi, üst katta oturan kişilerin çatı yalıtımı giderlerinde alt katta oturanların ödeme yapmak istememesi gibi sorunlar sıklıkla yaşanıyor.
Yasal olarak ise Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesi kapsamında personel ücretleri kat malikleri arasında eşit bir şekilde ödenirken diğer tüm giderlerde kat malikleri arsa paylarına göre masraflara katılım sağlıyor. Ancak bazı durumlarda bu ödemelerde sorunlar yaşanabiliyor. Özelliklede giriş katta oturan kişilerin asansör parası ödemesi ya da asansör giderine ortak olması tartışma yaratabiliyor.
ZEMİN KATTA OTURANLAR, GİRİŞ KAT DAİRE ASANSÖR PARASI ÖDER Mİ, ASANSÖR GİDERİNE ORTAK OLMAK ZORUNDA MI?
Yasal olarak giriş katta oturan daire sahipleri de asansörü kullanmasalar dahi asansör giderine ortak olmak zorundadır. Ancak, bu konuda Kat Mülkiyeti Kanunu yönetim planı ile değişiklik yapılmasına olanak sağlıyor. Kat mülkiyeti kurulurken ve yönetim planı belirlenirken otopark kullanımı, asansör gideri gibi bu alanları kullanmayan kişilerden ödeme alınmaması sağlanabiliyor.
Girişte bulunan dükkanlar, giriş kat dairesi gibi asansörü kullanmayan kişilerin asansör giderlerinden muaf tutulmasına izin verilebiliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu bu kapsamda apartman ve sitelere yönetim planı ile düzenleme imkanı sunuyor. Yönetim planında yapılan düzenleme ile giriş kat asansör gideri muafiyeti sağlanabiliyor.
EROL ÇELİK – Satış Değerleme Uzmanı