Yeni bir gayrimenkul yaptırdığınızda ya da aldığınızda dikkat etmeniz gereken en önemli konuların başında; elektrik, su ve doğalgaz bağlantıları olmalı. Bu üç bağlantının gerekli kontrollerini yaptırdıysanız eğer, sıra bunların taşınmazınıza bağlanmasına gelmiştir. Peki bu durumda nelere dikkat edilmeli, neler yapılmalı ve ne gibi evraklar gerekmektedir? İşte buların hepsini sizler için araştırdık.
Yeni yapılmış gayrimenkule ilk defa abonelik yaptırılırken ne yapılmalı?
Konutunuzun ya da iş yerinizin doğalgaz bağlantısı daha önce hiç kurulmamışsa, bütün işinizi bizzat gerekli kurumlara giderek gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
İlk defa doğalgaz aboneliği yaptıracaksanız aşağıdaki belgeleri hazırlamanız gerekir.
Başvurunuzu yaptıktan sonra size 15 iş günü içerisinde geri dönüş yapılacaktır. Başvurunuz onaylanmadığı zaman, size bu gerekçeleri ile birlikte belirtilir.
Başvurunuz onaylanırsa bu sefer binanızda ve evinizde gerekli tesisatın olup olmadığına bakılır ve duruma göre proje çizimi yapılır.
Gerekli tesisata sahipseniz, önce müşteri servisine gitmeli ve kullanım sözleşmesi yapmalısınız. Sonra güvence bedeli olan ücretini ödemelisiniz. Son olarak da tesisatı yapan sertifikalı firmanızla iletişime geçerek onlardan projeyi, dağıtım firmasına onaylatmalarını istemelisiniz.
Gerekli tesisata sahip değilseniz; öncelikle doğalgaz dağıtım firmaları tarafından onaylanmış sertifikalı bir tesisat firmasına proje çizimi ve tesisat için başvurmanız gerekmektedir. Gerekli sözleşmenizi yaptıktan sonra, firma projeyi çizip, seçtiğiniz dağıtım firmasına onaylatacaktır. Onayı alan yetkili firma gerekli iç tesisatı kuracaktır. Ardından da gaz kullanım anlaşması yaptırarak iç tesisatın gaz dağıtım sistemine bağlanması gerekmektedir. Bunun için de dağıtım firmasından gaz açma randevusu almanız gerekiyor.
Peki, kullanım anlaşması yapılırken hangi belgeler gerekli?
Anlaşma sonucunda doğalgazınızı konuta bağlatacaksanız ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz gereken belgeler;
Yabancı uyruklu bir vatandaşsanız ve ev sahibi iseniz gereken belgeler;
Kiracı iseniz gereken belgeler;
Doğalgaz konut dışında bir yere bağlanacaksa bu belgelere ek olarak bir de aşağıdaki belgelerin toparlanması gerekmektedir.
Güvence ücreti nedir?
Güvence ücreti ilk abonelik yapılırken sizden alınan ücrettir. Bu ücret sizden bir kere talep edilir ve geri ödenmez. Ücret içerisinde sayaç ve sayacın bağlantı maliyeti bulunur. Ücretlendirme için Bağımsız Bölüm Sayısı (BBS) denilen bir birim kullanılır ve her 200 m2’lik alan için bir BBS alınır. Daha sonra gelen her 100 m2 alan için bir BBS daha alınır.
Konutum için nasıl abonelik başvurusu yapabilirim, neler gereklidir?
Konutunuz için bireysel başvuru yapacaksanız, tapu sahibinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi gerekmektedir. Yabancı uyruklu iseniz pasaportunuz, geçici barınma kartınız ya da mavi kartınız gerekmektedir. Abone bağlantı işlemi bilgi beyan formu gerekmektedir. Bu formu işlem sırasında dağıtım şirketi size verecek ve dolduracaksınız. Eğer tapu sahibi dışında biri yapacaksa işlemi noter onaylı vekaletname gerekmektedir.
Merkezi Sistem için başvuru yapacaksanız eğer, bireysel başvuru evraklarına ek olarak, daire sahipleri tarafından sözleşmeyi yapacak kişiye yetki verildiğine dair noter onaylı karar defteri, karar defterinin fotokopisi gerekmektedir. Eğer sekiz daire üzerinde ise doğalgaz bağlantısı yapılacak yerin, karar defterine yazılan kararlar; sekiz daire altında ise daire sahiplerinin imzaladığı dilekçe ve bina yönetimine ait vergi numarası gerekmektedir.
İş yerim için nasıl abonelik başvurusu yapabilirim?
İş yeriniz için abonelik başvurusu yaparken tapu sahibinin nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdanının fotokopisi gerekmektedir. Eğer yabancı uyrukulu biriyseniz pasaportunuz, mavi kartınız ya da geçici barınma kartınız gerekmektedir. Başvuru sırasında dağıtım şirketi tarafından verilecek olan “Abone Bağlantı Bilgi Beyan Formu”nu doldurmanız gerekiyor. İmza sirküleri ve yetki belgeniz ayrıca ticari sicil gazetesi veya ticari sicil belgesi de gerekli olan belgelerdendir.
İşlemleri başkası adına yapacaksanız noter onaylı vekaletnamenin fotokopisi de gerekmektedir.
Aboneliğimi nasıl iptal edebilirim?
Taşınıyorsunuz ya da başka bir sebepten doğalgaz anlaşmasını fesih etmek istiyorsanız, her zaman olduğu gibi bunda da unutmamanız gereken iki evrak bulunmakta.
Eğer sözleşme üçüncü şahıs tarafından yapılacaksa, noter onaylı vekaletnamenin fotokopisi gerekmekte.
Ayrıca yabancı uyruklu bir kişi fesih işlemini yapacaksa, pasaport fotokopisine ve beyanına ihtiyacı var. Fesih işlemlerinizi e-devlet üzerinden de yaptırabilirsiniz.