Kiralara yapılan fahiş zamlar sonrasında pek çok kişi kirasını ödeyemez hale gelirken ev sahipleri ile kiracılar arasında mahkemeler başladı. Peki, kira ödenmezse ne olur?
Kiralık ev fiyatlarına yapılan zamlar cep yakmaya başlarken çaresiz bir şekilde yüksek fiyatlara rağmen ev kiralayan kiracılar ile ev sahipleri arasında kira gecikmesi nedeni ile sorunlar yaşanmaya başlandı. Bütçesini aşmasına rağmen daha ucuz ev bulamadığı için ev kiralayan kişiler kira ödemesinde sorunlar yaşıyor.
Kira ödemesinde gecikme yaşayan kişilerin sayıları artarken ev sahipleri ise başka kiracı bulmak adına kirasını ödemeyen kiracının evden çıkartılması amacıyla adımlar atıyorlar. Peki, kira ne kadar geciktirilebilir, gecikme süresi ve faizi ne kadar, kira ödenmezse ne olur, ev sahibi kaç ayde evden çıkarır?
KİRACI KAÇ AY KİRA ÖDEMEZSE ÇIKARILIR?
Kira sözleşmesinde aksini gösteren bir hüküm ve ödeme tarihi ibaresi yer almıyorsa bu durumda kiracı evin kirasını her ay o ayın ilk 5 günü içerisinde yapmakla yükümlüdür. Ancak kira sözleşmesi maddeleri arasında kira ödeme günü için bir tarih belirlendiyse bu durumda ödeme sözleşmede yer alan o tarihte yapılır.
Kira ödeme günü gelmesine rağmen kirasını ödemeyen kiracı Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre temerrüde düşmüş olur. Kiranın tek bir ay için dahi tarihi gelmesine rağmen ödenmemesi durumunda ev sahibi kiracıya ihtarname çekme hakkına sahiptir. Aynı sözleşme döneminde yani yılda 2 kere ihtarname çekilmesi ile ev sahibinin haklı kira sözleşmesi feshi sebepleri arasında yer almaktadır.
Yine kiranın belirli aralıklarla gecikmeye düşmesi de kiranın düzensiz ödenmesi nedeni ile ev sahibine haklı fesih sebebi sağlamış olur.
KİRAYI ÖDEMEYEN KİRACIYA NE YAPILIR?
Ev sahibi ilk olarak kiracısına ihtarname çeker. Buna rağmen kira ödenmezse taşınmazın adres olarak bağlı olduğu Sulh Hukuk Mahkemesi üzerinden 1 aylık sürenin dolması ile tahliye davası açılır.
EROL ÇELİK – Satış Değerleme Uzmanı