Evet, ne yazık ki pek çok kişi böyle bir uygulamadan haberdar dahi olmadığı için tapuda rayiç bedel üzerinden satış göstermektedir. Bazı kişiler ise bilinçli olarak daha düşük tapu harcı ödemek için rayiç bedel üzerinden tapuda işlem yapmayı tercih etmektedir. Ancak ister bilinçli, isterse haberdar olmadan yapılan bu satışlar için rayiç bedel farkı tapu harcı vergi cezası ödenmektedir.
Konut fiyatlarının büyük bir hızla yükselmesinin ardından ne yazık ki pek çok kişi mecburen daha düşük tapu harcı ödemek için rayiç bedelden tapuda satış yaparken Maliye Bakanlığı tarafından konu hakkında işlemlerin incelemeye alınacağı belirtiliyor. Vergi müfettişleri bankalar ile yapmış oldukları çapraz karşılaştırmalar ile gerçek satış değeri ile tapuda beyan edilen satış değeri arasındaki farkı tespit edebiliyorlar.
Vergi müfettişleri zaman aşımı nedeni ile geriye dönük en fazla 10 seneye kadar tarama yaparken söz konusu taramada son 10 sene içerisinde ev alıp satan kişilerin tapu işlemleri mercek altına alınıyor. Konut kredisi çekerek ev sahibi olanların bilgileri bankalardan çekiliyor ve konut kredisi tutarı ile tapudaki satış bedeli karşılaştırılıyor. Konut kredisi daha yüksek olan kişiler otomatik olarak yakalanmış oluyor ve vergi dairesine izaha çağrılıyor.
Burada vatandaşa pişmanlık beyannamesi imzalatılıyor ve satış bedeli düzeltme dilekçesi doldurtuluyor. Vatandaş en az konut kredisi tutarı kadar satış bedeli göstermek sureti ile hem aradaki tapu harcı farkını ödüyor hem de vergi cezası kesiliyor. Bu rakam istenirse taksitle ödenebiliyor. Kendi isteği ile denetime girmeden vergi dairesine giderek düzeltme yapanlar ise vergi cezası ödemeden sadece aradaki tapu harcı farkını ödeyerek tapu satış bedelinin düzeltilmesi işlemini yapabiliyor.